Saturday, December 11, 2010

Tips Penjagaan Rambut

Menjaga Rambut Panjang Agar Tetap Rosak Indah


- Membuat rambut selalu sihat tidak mudah dilakukan, tapi kita boleh mencegah dan memperbaiki kerosakannya. Disini ada beberapa tips yang mas dapat:

- Bila bangun tidur di waktu pagi, jangan terburu-buru menyikat rambut,sikatlah rambut dengan jari-jari tangan untuk mengurai rambut yang kusut.


- Pilihlah sikat dengan bahan daripada kayu. Sikat rambut dengan lembut,lalu rapikan dengan tangan untuk menghindari hujung-hujung rambut yang beterbangan (fly away ends).


- Rambut panjang tidak cukup hanya diberi kondisioner. Lakukan perawatan seminggu sekali untuk memberikan kelembutan dan kilau pada rambut.


- Saat penggunaan kondisioner atau bahan perawatan lainnya, cukup aplikasikan di batang dan ujung rambut -kerana memang bahagian itu yang paling memerlukan- bukan di kulit kepala.


- Sebelum meramas rambut, saat rambut masih dalam keadaan basah dan baru saja diberi kondisioner, menyikat rambut dalam keadaan ini boleh menghindari kekusutan.


- Terlalu sering menggunakan hairdryer juga boleh menyebabkan kerosakan pada rambut dalam waktu yang lama, untuk itu gunakan hairdryer sesekali saja.Pastikan pengering rambut  tidak terlalu panas.


- Jangan terlalu sering menggulung rambut dengan rol rambut yang panas, jika terpaksa menggunakannya, pastikan rambut anda telah dilindungi dengan produk perawatan untuk mencegah kerosakan.


- Saat berenang, selain menggunakan lotion untuk kulit, gunakan juga produk perawatan untuk melindungi rambut dari sinar matahari atau air di kolam renang.


Berapa kali kita harus memotong rambut ?
- Jika pertumbuhan rambut anda tergolong lambat, potong hujungnya setiap 12 minggu untuk menghindari hujung rambut pecah-pecah. Sebaliknya, jika rambut anda cepat tumbuh, potong setiap 2 bulan sekali.

- Jika anda bosan dengan rambut panjang dan merancang untuk memotong rambut pendek  tetapi masih ragu , cuba untuk memotongnya sebahu dulu, sehingga anda tidak akan terlalu terkejut dengan perubahan penampilan yang baru.Tetapi jika anda sudah tahu pasti model rambut apa yang diinginkan,lakukan saja, jika hasilnya tidak sesuai dengan harapan, jangan putusasa, rambut kita akan panjang lagi bukan ?

Agar Rambut Hitam Tetap Indah
Sebagai mahkota wanita, rambut merupakan bahagian penting dari penampilan. Rambut yang indah dan terawat tentu akan menambah daya tarik seseorang. Itulah sebabnya rambut perlu mendapat perhatian khusus. Salah perawatan pada rambut, akan mengakibatkan rambut menjadi kusam dan rosak. Bagaimana cara untuk menjaga rambut tetap indah dan menawan?

Sebenarnya untuk membuat dan menjaga rambut anda tetap indah tidak memerlukan perawatan yang mahal. Ada beberapa tips yang mudah dilakukan. Agar rambut menjadi indah, anda dapat mencuba beberapa tips berikut ini.

Lakukan pola hidup sihat
Pola hidup sihat merangkumi tidak merokok,rajin berolahraga secara teratur, mengkonsumsi makanan bergizi, juga melakukan refreshing dan relaksasi agar fikiran tidak menjadi stress. Untuk makanan, anda dapat mengkonsumsi makanan yang mengandungi vitamin A, C, E, selenium kerana zat ini yang sangat baik menjaga kesihatan rambut.

Usahakan tidur cukup dan nyenyak setiap hari
Bila tidur anda terganggu, hal ini dapat menyebabkan sirkulasi darah tidak lancar. Akibatnya rambut tidak mendapat nutrisi yang cukup dan menyebabkan rambut kusam. Oleh kerana itu, jangan bebani fikiran dengan hal-hal yang dapat mengganggu tidur.

Gunakan produk perawatan rambut yang sesuai
Bila menggunakan produk perawatan rambut, perhatikan komposisi produk. Hindari produk yang berbahan alkohol dalam konsentrasi tinggi kerana kandungan tersebut dapat merosakan rambut. Saat menggunakan produk tersebut, jangan terusdikena kan di kulit kepala kerana  ianya akan menyebabkan pori-pori kepala tertutup dan dapat merosakkan kulit kepala dan  seterusnya merosakkan rambut.

Bila berenang gunakan penutup rambut
Tujuan dari hal ini adalah agar rambut tidak terkena dengan air kolam yang kandungan kimianya dapat merosakkan rambut.

Gunakan sikat dari kayu
Sikat yang terbuat dari kayu dapat mengurangi kerosakan rambut. Kebersihan sikat juga perlu dijaga agar kotoran yang ada dalam sikat tidak melekat pada rambut anda.

Pilih shampoo yang sesuai
Setelah memperhatikan jenis rambut, hal ini menjadi dasar bagi anda untuk memilih shampo yang akan dipakai. Pilih shampo yang berkualiti yang sesuai dengan rambut.

No comments: